13.05.2010

cozonac avantaje

COZONAC ABSOLUT DELICIOS






Timp de preparare si timp de asteptare: 2 ore si 30 minute
Timp de coacere: 40 minute
Ingrediente pentru 2 cozonaci :
pentru aluat
1 kg faina ,50 g drojdie, 500 ml lapte,  300 g zahar,10 galbenusuri  ,  150 g unt, 1 varf cutit sare , coaja rasa de la 3 lamai , vanilie. esenta de rom.


pentru umplutura
300 g nuci macinate,  5 linguri zahar ,2 linguri cacao , 150 ml lapte ,2 linguri esenta de rom , 150 g rahat, 150g stafide, 2 linguri seminte de susan.
.

Mod de preparare:
Pregatim ingredientele pe o tava pentru a le avea la indemana.

Cernem faina intr-un castron mare. Fierbem intr-o cratita 250 ml lapte cu zaharul, apoi lasam la racit. Intr-o alta cratita pregatim maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte, se adauga drojdia si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul; si se lasa sa creasca la cald.



Facem o adancitura in mijlocul fainii cernute si adaugam ingredientele in ordinea urmatoare: maiaua, pe care o amestecam putin, adaugam galbenusurile frecate cu sare apoi laptele cald cu zahar ,untul topit si la sfarsit aromele (vanilia si romul) apoi adaugati coaja de lamaie.



Framantam aluatul pana apar bule de aer in coca. Lasam sa creasca la cald circa 40 de minute.
Impartim coca in doua bucati egale. Intindem fiecare bucata de aluat in foi de forma dreptunghiulara.



Intindem pe fiecare foaie din umplutura de nuci. Aceasta se prepara amestecand ingredientele mentionate pentru umplutura pana obtinem un amestec cremos. Se aseaza deasupra rahatul taiat bucatele mici si se presara stafidele.



Se ruleaza foile si se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament si unsa cu unt. Se lasa la crescut 15 minute, ferite de curent de aer. Se ung cu ou batut si se presara zahar si susan. Se dau la cuptor si se coc la foc slab (150 grade C) timp de 40 minute


























































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu